Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

Ogóreczki ;-)

Składniki:

  • · ogórki gruntowe 1 kg
    · cebula 2 szt
    · marchew 1 szt
    · ocet 10 % 200 ml
    · woda 600 ml
    · pieprz kolorowy ziarnisty 8 szt
    · ziele angielskie 4 szt
    · cukier 1 łyżka
    · sól 1 łyżeczka
    · listek laurowy 2 szt
    · koper włoski - nasiona 1 łyżeczka

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki przelać wrzątkiem. W słoiku na dniu ułóz cienkie plasterki marchewki i cebuli, na nich ciasno ogórki.
    Wode, ocet i wszystkie dodatki zakotuj.
    Zalewę leciutko przestudź, ciepłą wraz z dodatkami nalewaj do słoików z ogórkami.
    Słoiki pozakręcać dokładnie, umieścić w garnku wyłożonym ścierką i nalac wody do 3/4 wysokości słoików, Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    Wyjąć z wody i poustawiać do góry dnem na stole, Po ostygnięciu odwrócić i odstawić na półkę

Komentarze

Podobne przepisy