Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zalewa:
    pół szklanki octu 10 %
    3 szklanki wody
    6 łyżeczek cukru
    5 łyżeczek soli
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego


    Dodatkowo:
    około 2 kg ogórków ( najlepiej jednakowej wielkości )
    koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Ogórki i koper płuczemy i dokładnie osuszamy.
  • 3. Do umytych i suchych słoików wkładamy ogórki i koper. Następnie zalewamy zalewą i zakręcamy.
  • 4. Słoiki gotujemy około 5 minut od zagotowania na małym ogniu. Następnie studzimy i przenosimy do spiżarni.

Porady

Z przepisu wychodzi około 4 litrowe słoiki ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować