Ogórki konserwowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejny rodzinny przepis.Smaczne ogórki do posilku lub sałatki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ogórki
    koper
    chrzan
    gorczyca
    czosnek
    Zalewa:
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli

Ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w słoikach. 1. Ogórki umyć.Na dno każdego słoika wkładamy koper następnie układamy ogórki,dodajemy chrzan,ząbek czosnku i 0,5 łyżeczki gorczycy(ilość na mały słoik od dżemu)
  • Zalane ogórki 2. Składniki zalewy zagotować.Słoiki zalać gorącą zalewą i zakręcić.
  • Gotowe ogórki 3. Wstawić do garnka zalać do połowy wodą i gotować 10 minut od zagotowania wody.

Porady

Jeżeli zostanie nam zalewa wlewamy do słoika zakręcamy i możemy użyć do kolejnej porcji ogórków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy