Ogórki konserwowe zawsze udane

4.45 (164 ocen)

  • 40 min

Smaczne, chrupiące, twarde ogóreczki. Dobre do sałatek, na kanapkę i jako przystawka. Polecam ;)

  • 40 min

Składniki:

  • świeże, małe ogórki zielone
    klika cebul
    kilka marchewek

    Zalewa:
    30 dag cukru
    4 litry wody
    1/2 litra octu 10%
    15 dag soli

    Ponadto:
    1 większa wiązka kopru z baldaszkami
    po 1 większym ząbku czosnku- na słoik
    po kawałku chrzanu- na słoik
    3 ziarenka ziele angielskiego- na słoik
    1 małym kawałku listka laurowego- na słoik
    4 ziarenka gorczycy- na słoik



Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Ogórki konserwowe zawsze udane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świeże ogórki 1. Ogórki myjemy. Nie obcinamy końcówek.
    Dokładnie, pionowo układamy w słoiku. Na dno dajemy koper. A później pozostałe przyprawy.
    Do każdego słoiczka wkładamy plaster cebuli oraz kilka plasterków marchewki.
  • 2. Przygotowanie zalewy:
    Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i cukier. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet. Całość mieszamy.
  • ogórki w słoikach 3. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach.
    Zakręcamy każdy słoik, sprawdzamy, czy się nie leje.
  • ogórki konserwowe 4. Słoiki duże pasteryzujemy w gorącej wodzie ok. 15 min.
    Po tym czasie, wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem.
    Na drugi dzień wynosimy do spiżarki.
    Smacznego ;)

Porady

Z tej porcji zalewy wychodzi 12 l słoików i 1 słoik 0,75l. Z 10 kg ogórków wychodzi 20 l słoików. Ogórków świeżo zerwanych z grządki, nie moczymy. Kupione natomiast, po przyniesieniu do domu- moczymy w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności. Ogórki duże lub wkładane do małych słoików, możemy przekroić. Ja nie dodaje żadnych liści, bo nie chce sobie psuć smaku ogóreczków. Są bardzo smaczne bez tego zbędnego dodatku. Ogóreczki mogą leżakować w chłodnej, ciemnej piwnicy, nawet kilka lat. Smaczne chrupiące ogóreczki idealne do domowego chlebka ze swojskim smalczykiem. A także do: ziemniaków, śledzi, pieczonych mięs, wędliny, sałatek, surówek. Słoiki wyparzamy wrzątkiem, razem z zakrętkami lub prażymy w piekarniku. Zawsze przed wyparzaniem, sprawdzamy stan i słoików i zakrętek, uszczerbione, zardzewiałe- wyrzucamy. Można do każdego słoika włożyć po plasterku papryki czerwonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować