Smaczne, chrupiące, twarde ogóreczki. Dobre do sałatek, na kanapkę i jako przystawka. Polecam ;)
4.45 (164 ocen)
Porady
Z tej porcji zalewy wychodzi 12 l słoików i 1 słoik 0,75l. Z 10 kg ogórków wychodzi 20 l słoików. Ogórków świeżo zerwanych z grządki, nie moczymy. Kupione natomiast, po przyniesieniu do domu- moczymy w zimnej wodzie, aby nabrały jędrności. Ogórki duże lub wkładane do małych słoików, możemy przekroić. Ja nie dodaje żadnych liści, bo nie chce sobie psuć smaku ogóreczków. Są bardzo smaczne bez tego zbędnego dodatku. Ogóreczki mogą leżakować w chłodnej, ciemnej piwnicy, nawet kilka lat. Smaczne chrupiące ogóreczki idealne do domowego chlebka ze swojskim smalczykiem. A także do: ziemniaków, śledzi, pieczonych mięs, wędliny, sałatek, surówek. Słoiki wyparzamy wrzątkiem, razem z zakrętkami lub prażymy w piekarniku. Zawsze przed wyparzaniem, sprawdzamy stan i słoików i zakrętek, uszczerbione, zardzewiałe- wyrzucamy. Można do każdego słoika włożyć po plasterku papryki czerwonej.
Komentarze