ogórki kanapkowe w ketchupie

4.49 (146 ocen)

  • 60 min

Ogórki w musztardzie bardzo nam smakują dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach

  • 60 min

Składniki:

  • na 7 słoiczków:
    2 kg ogórków
    główka czosnku
    kwiaty kopru
    łyżka pieprzu ziarnistego
    ziele angielskie
    liście laurowe
    1/2 papryczki chilli
    3/4 szklanki pikantnego ketchupu
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    1 litr wody
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ogórki kanapkowe w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.

Porady

ogórki, przetwory, ogórki w ketchupie, ketchup, na kanapkę, na zimę, do słoika,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować