Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Trochę poniewczasie, ale co tam:)

  • 20 min

Składniki:

  • Dowolna ilość niewielkich ogórków gruntowych
    Do każdego ok. 1 litrowego słoika po:
    2 ząbki czosnku
    Łodydze i kwiatu kopru
    4- 5 cm kawałka chrzanu
    Zalewa:
    1 litr wody
    2 płaskie łyżeczki soli
    Składniki zalewy zagotować

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie wyszorować i przejrzeć czy wszystkie są zdrowe i nieuszkodzone. Do każdego słoika na dno dać przepołowione ząbki czosnku, koper i obrany chrzan. Następnie ułożyć ciasno ogórki i zalać je wrzącą zalewą. Zakręcić i przykryć ściereczką i tak pozostawić aż ostygną.

Komentarze

Podobne przepisy