Co roku robimy mnóstwo przetworów z warzyw i owoców z własnego ogródka, ale ogórków kiszonych musi być dość spora ilość bo poprostu je uwielbiamy. Tą metodą kisimy ogórki z pokolenia na pokolenie.
20 min
Składniki:
ogórki - najlepiej małe
czosnek
koper
chrzan
Zalewa:
1 l przygotowanej wody zimnej
1 łyżka soli
Ogórki kiszone - tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki i koper myjemy. Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na małe kawałki. Ogórki układamy w słoikach pionowo, ciemniejszym końcem w dół. Do każdego słoika dajemy 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu i po jednej gałązce kopru. Zalewę zagotować i gorącą zalać słoje z ogórkami, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.
Komentarze