SKŁADNIKI :
2 KG ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
1 l. woda
1 pełna łyżka soli na 1 l wody
2-3 baldachy kopru razem z łodygami
4 ząbki czosnku
ok. 4 cm korzenia chrzanu
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki gorczycy
2-3 liście wiśni
Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.
Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści.
Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę oraz liście wiśni i czarnej porzeczki.
Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo).zawsze białą częścią do dołu Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Komentarze