OGÓRKI KISZONE

0 (0 ocen)

kocham z mężem swoje przetwory

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    2 KG ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
    1 l. woda
    1 pełna łyżka soli na 1 l wody
    2-3 baldachy kopru razem z łodygami
    4 ząbki czosnku
    ok. 4 cm korzenia chrzanu
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki gorczycy
    2-3 liście wiśni

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.
    Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści.
    Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę oraz liście wiśni i czarnej porzeczki.
    Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo).zawsze białą częścią do dołu Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy