Ogórki kiszone w słoikach

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Przepisów i receptur na kiszenie ogórków jest całe mnóstwo. Najlepsze są ogórki z własnej działki, mamy pewność , że nie były zasilane nawozami sztucznymi. Proponujemy sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać.

  • 60 min

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    czosnek
    sól kamienna
    cukier
    liść laurowy
    ziele angielskie
    koper
    chrzan
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czynności wstępne :
    - dokładnie umyłem ogórki
    - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków )
    Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże
    bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie
    ogórków )
    - czosnek pokrojony
    - koper z kwiatostanem
    - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona
    - mięta
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - gorczyca
    - korzeń imbiru

    Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i
    1 łyżeczkę cukru.

    Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte zalewą.
    Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ). Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to spowalnia proces fermentacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować