Ogórki małosolne

5 (184 ocen)

Już w dzieciństwie były to moje ulubione ogórki. Moja babcia nastawiała po 2 duże gliniane garnki tak aby każdy mógł sobie podkraść ogóreczka w ciągu dnia. Najlepiej smakują jako dodatek do obiadu, kanapek czy właśnie na orzeźwiającą przegryzkę w upalny dzień.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    kilka długich łodyg kopru
    6 ząbków młodego czosnku (w łupinkach)
    1/2 korzenia chrzanu
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 litry wody
    2 łyżki soli kamiennej do przetworów niejodowanej
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Przekąski

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać letnią wodą, tak aby całkiem zakrywała ogórki. W przeciwnym razie mogą się zepsuć. Słoik z ogórkami zakręcić i odstawić na kilka dni. W zależności od wielkości powinny być dobre już na 3-4 dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować