Ogórki małosolne z czosnkiem i imbirem

4.47 (171 ocen)

  • 20 min

Pyszne ogórki w sam raz na kanapki ale także i do sałatki, pasują wprost do wszystkich dań.

  • 20 min

Składniki:

  • około 2 kg ogórków gruntowych
    1,5 l wody
    1,5 łyżki soli niejodowanej
    6 liści wiśni
    łyżeczka gorczycy białej
    kilka ziaren pieprzu
    około 60 g korzenia imbiru
    duży kwiat kopru
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne z czosnkiem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego słoja. Gorczycę, kwiat kopru, zmiażdżony lekko czosnek, obrany i pokrojony korzeń imbiru, liście, pieprz dokładamy do słoja. Zalewamy wodą wymieszaną z solą. Całość przyciskamy np. spodeczkiem i odstawiamy na 4-5 dni.

Porady

Nie trzymać na słonecznym miejscu a także w bardzo zimnym , najlepiej gdyby stały sobie pod stołem w kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować