Pyszne ogórki w sam raz na kanapki ale także i do sałatki, pasują wprost do wszystkich dań.
20 min
Składniki:
około 2 kg ogórków gruntowych
1,5 l wody
1,5 łyżki soli niejodowanej
6 liści wiśni
łyżeczka gorczycy białej
kilka ziaren pieprzu
około 60 g korzenia imbiru
duży kwiat kopru
4 ząbki czosnku
Ogórki małosolne z czosnkiem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego słoja. Gorczycę, kwiat kopru, zmiażdżony lekko czosnek, obrany i pokrojony korzeń imbiru, liście, pieprz dokładamy do słoja. Zalewamy wodą wymieszaną z solą. Całość przyciskamy np. spodeczkiem i odstawiamy na 4-5 dni.
Porady
Nie trzymać na słonecznym miejscu a także w bardzo zimnym , najlepiej gdyby stały sobie pod stołem w kuchni.
Komentarze