Ogórki małosolne z beczki

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Pyszne idealne do zagryzania i do zupy ogórkowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych (równej wielkości)
    1 skórka z kromki chleba
    6 ząbków czosnku
    2 gałązki kopru
    kawałek korzenia chrzanu
    6 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    1/2 opakowania gotowej mieszanki do ogórków (opcjonalnie)
    Zalewa:
    2,5 litra wody
    105 gram soli gruboziarnistej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne z beczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i ściąć końce po obu stronach. Zalewę zagotować i wystudzić. Do kamionkowej beczki (lub dużego słoja) wsypać wszystkie przyprawy i dodać skórkę z chleba. Ułożyć ogórki i zalać zimną zalewą. Przykryć wieczkiem lub zakręcić zakrętkę. Odstawić na przynajmniej 4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować