Ogórki po Meksykańsku (CHILI)

4.5 (199 ocen)

  • 20 godz.

Robiłam je pierwszy raz i wyszły naprawdę genialne! Jak dla mnie mistrzostwo świata dla podniebienia. Idealne połączenie słodko-kwaśno-ostrego smaku. Przepis dostałam od swojej mamy i nie sądziłam że ten smak powali mnie z nóg!!

  • 20 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    4 łyżki soli
    1,5 szklanki octu
    1,5 główki czosnku
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka chilli lub 2 łyżeczki ostrej papryki
    1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po meksykańsku (chili) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić na 4 lub 6 części (zależy od wielkości ogórka), zasypać solą i odstawić na 6 godzin, można mieszać co jakiś czas. Następnie odlać wodę z ogórków i posypać chilli lub papryką ostrą ( ja użyłam chilli) i dodać zmiażdżony czosnek. Zagotować olej i polać ogórki oraz zagotować ocet z cukrem i też polać. Odstawić na 12 godzin. po upływie czasu powkładać ogórki do słoików i wypełnić pozostałą zalewą. Pasteryzować 10 minut, pozostawić słoiki do góry dnem aż do ostygnięcia. Tak gotowe ogórki powinny się znaleźć w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Życzę smacznego!!

Porady

Ogórki nie muszą być świeżo zerwane z ogródka, mogą śmiało leżeć kilka dni w lodówce!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować