Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę

4.48 (183 ocen)

  • 13 godz.

Ta zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków

    4 łyżki soli

    1 - 2 główki czosnku

    2 łyżeczki ostrej papryki w proszku



    zalewa:

    8 łyżek oleju rzepakowego

    1 i 3/4 szklanki octu 10%

    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok a ogórki posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem.



    Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować