Ogórki po żydowsku

4.5 (188 ocen)

Przepis dostałam od cioci kilkanaście lat temu. I od tego czasu co roku są robione w moim domu.

Składniki:

  • 2kg ogórków

    Zalewa:
    1l wody
    21/2 łyżeczki soli
    1 szklanka octu 10%
    6-7 łyżek musztardy
    11/2 szklanki cukru
    4 ząbki czosnku
    ziele angielskie
    listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obierany. Kroimy je wzdłuż na 4 lub 2 części (w zależności od wielkości ogórka).
    Z podanych składników gotujemy zalewę.
    Ogórki układamy na prosto w słoikach, zalewamy je przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcamy i gotujemy 2-3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować