Ogórki w zalewie z curry i kurkumy

4.43 (180 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    gorczyca
    liście laurowe
    pieprz czarny ziarnisty
    ziele angielskie

    Zalewa:
    8 szklanek wody
    400 ml octu 10%
    1 łyżeczka kurkumy
    4 łyżeczki przyprawy curry
    3 łyżki soli
    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.43 (180 ocen)

Ogórki w zalewie z curry i kurkumy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na 4 części wzdłuż.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Na dno słoika wkładamy 1/2 łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy ogórki, układamy je dość ciasno. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 min.

Porady

Z podanej porcji wychodzi 15 słoików 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować