OGÓRKI W KURKUMIE

4.5 (150 ocen)

Znakomite ogórki w delikatnej zalewie. Lekko słodkie. Idealny dodatek do obiadu lub przekąska.

Składniki:

  • - 6 kg ogórków

    ZALEWA :
    - 5 szklanek cukru
    - 10 szklanek wody
    - 0,5 litra octu
    - 4 łyżki kurkumy
    - 4 łyżki soli
    - 4 łyżki musztardy
    - 1 główka czosnku
    - 6 liści laurowych
    - 20 ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa: składniki zalewy przedkładamy do garnka, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Do każdego wyparzonego słoika ok. 500 ml wkładamy ogórki, zalewamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować