pół szklanki octu
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
słoiczek koncentratu pomidorowego(200g) jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać dodatkowo kilka łyżek ketchupu pikantnego
Ogórki w pomidorowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć,obrać i pokroić (ja pokroiłam na ćwiartki wzdłuż)i.Cebulę pokroić w kostkęi.Czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek dodać do ogórków,posolić,dokładnie wymieszać i odstawić na godzinkę.
Przygotowanie zalewy:
W dużum garnku zagotować ocet,dodać szklankę cukru,koncentrat i olej.Do wrzątku dodać ogórki razem z sokiem,który puściły.Zagotować.Gorące ogórki przekładać do czystych,wyparzonych i suchych słoików,dokładnie zakręcić.Pasteryzować 10 -15 minut
Komentarze