ogórki w pomidorowej zalewie

4.47 (176 ocen)

  • 45 min

zimowe zapasy czas uzupełniać

  • 45 min

Składniki:


  • 4 kg ogórków
    5 średnich cebul
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki soli

    Zalewa:

    pół szklanki octu
    pół szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    słoiczek koncentratu pomidorowego(200g) jeśli ktoś lubi ostre smaki można dodać dodatkowo kilka łyżek ketchupu pikantnego
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w pomidorowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć,obrać i pokroić (ja pokroiłam na ćwiartki wzdłuż)i.Cebulę pokroić w kostkęi.Czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek dodać do ogórków,posolić,dokładnie wymieszać i odstawić na godzinkę.

    Przygotowanie zalewy:

    W dużum garnku zagotować ocet,dodać szklankę cukru,koncentrat i olej.Do wrzątku dodać ogórki razem z sokiem,który puściły.Zagotować.Gorące ogórki przekładać do czystych,wyparzonych i suchych słoików,dokładnie zakręcić.Pasteryzować 10 -15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować