Ogórki z chili

4.5 (196 ocen)

Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki z chili. Pomimo długiego czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    4 łyżki soli
    Główka czosnku
    65 ml oleju (ok. 8 łyżek)
    1,5 szklanki octu 10%
    400 g cukru
    3 łyżki chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę. W jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę. Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować