Ogórki z rodzynkami

4.49 (185 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

;-) gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    1 ½ łyżki soli

    Do każdego słoika:
    kwitnący koniec kopru (dodałam po 1/2 łyżeczki nasion kopru)
    1 ząbek czosnku
    4 ziarenka pieprzu
    1 łyżeczka rodzynek

    Zalewa:
    ¾ litra wody
    ½ litra octu 10%
    ½ kg cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na plastry. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić z soku.
  • 2. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, całość razem wymieszać i zagotować. Następnie zalewę ostudzić. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do czystych i suchych słoików włożyć koper, czosnek pokrojony w plasterki, ziarenka pieprzu i rodzynki. Następnie włożyć ogórki i zalać zalewą (na ogórki również można położyć kilka rodzynek). Dokładnie zakręcić i pasteryzować 15 - 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować