Nawet jeśli uważamy na dietę i cukier możemy pozwolić sobie na kawałek ciasta do popołudniowej kawy. Wystarczy trochę pokombinować z tradycyjnym przepisem na ulubione ciasto i gotowe.
Składniki:
Blaszka 24x 36 cm
Ciasto kruche, orkiszowe:
• 550 gram mąki jasnej orkiszowej,
• ¾ szklanki ksylitolu,
• 2 jajka,
• 3 żółtka,
• 250 gram margaryny,
• 50 gram masła,
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
• Cynamon do posypania jabłek,
• Jabłka (ilość według uznania),
• Kasza manna do posypania,
• Cukier puder do posypania ciasta
Odchudzona szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Najpierw całość siekamy nożem, a potem zagniatamy na jednolite ciasto.
2.Gotowe dzielimy na dwie części.
3.Jedną, nieco większą częścią wykładamy dno i boki blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą.
4.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe owoce wykładamy na ciasto kruche. Wierzch obficie posypujemy cynamonem.
5.Całość przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45- 50 minut w 180°C.
Po wyjęciu studzimy ją i podajemy.
Komentarze