Odchudzona szarlotka

0 (0 ocen)

Nawet jeśli uważamy na dietę i cukier możemy pozwolić sobie na kawałek ciasta do popołudniowej kawy. Wystarczy trochę pokombinować z tradycyjnym przepisem na ulubione ciasto i gotowe.

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Ciasto kruche, orkiszowe:
    • 550 gram mąki jasnej orkiszowej,
    • ¾ szklanki ksylitolu,
    • 2 jajka,
    • 3 żółtka,
    • 250 gram margaryny,
    • 50 gram masła,
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • Cynamon do posypania jabłek,
    • Jabłka (ilość według uznania),
    • Kasza manna do posypania,
    • Cukier puder do posypania ciasta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Odchudzona szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Najpierw całość siekamy nożem, a potem zagniatamy na jednolite ciasto.
  • podział ciasta 2. Gotowe dzielimy na dwie części.
  • posypanie ciasta kaszką 3. Jedną, nieco większą częścią wykładamy dno i boki blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą.
  • wyłożenie jabłek 4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe owoce wykładamy na ciasto kruche. Wierzch obficie posypujemy cynamonem.
  • przed pieczeniem 5. Całość przykrywamy startą na tarce drugą częścią ciasta.
    Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45- 50 minut w 180°C.
    Po wyjęciu studzimy ją i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować