Odlotowe kopytka.

5 (163 ocen)

Są bardze smaczne i proste do zrobienia. Potrawa która kojarzy mi się jak byłam dzieckiem.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    1 jajko
    1 szkl. Mąki ziemniaczanej

    Do okraszania:
    cebulka
    masło roztopione
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Odlotowe kopytka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w opolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie ziemniaki mieszamy z mąką, szczyptą soli, jajkiem. Stolnice posypujemy mąką i wyrabiamy miękkie ciasto. Gdy juz ciasto będzie wyrobione dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka formujemy cienkie wałeczki, kroimy ukośne na kluski. Następnie gotujemy wodę, solimy i wkładamy kopytka- gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na sam koniec polewamy roztopionym masłem z cebulką. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Kopytka.

4.5 (185 ocen)

Kopytka

BABECZKA 35 Najprostsze i najsmaczniejsze. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować