Odrywane drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

Moje łasuchy bardzo lubią drożdżówki, dlatego często je piekę, zmieniając jedynie formę podania i nadzienie :)

Składniki:

  • 375g mąki pszennej tortowej,
    30g świeżych drożdży,
    1/2 szklanki mleka,
    50g cukru,
    jajko,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    75g stopionego masła,
    300g masy makowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Odrywane drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a2l2yl 1. Mleko lekko podgrzać, dodać po łyżce mąki i cukru oraz wkruszyć świeże drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

    Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.

    Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 50x30cm. Rozsmarować masę makową, zostawiając z każdej strony po 1cm pustego ciasta.
  • image-0bf36gn 2. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków.
  • image-23nldra 3. Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st.

    Przed podaniem polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować