Odrywany chlebek cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże przesiać razem z mąką, cukrem, szczyptą soli do miski. Następnie dodać ciepłe mleko, masło, jajka i dokładnie wszystko razem zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość). W małej miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30/50 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych pasków. Paski poukładać jeden na drugim stroną z cynamonem do góry. Następnie paski pokroić na kwadraty. W natłuszczonej keksówce układać pocięte kwadraty pionowo - jak książki na półce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180 st C.
Komentarze