Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

4.8 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Ten chlebek robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Jest tak pyszny, że zjedliśmy go na raz. Pachnie i smakuje lepiej jak znane bagietki ziołowe ze sklepu. Jest bardzo mięciutki.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    10 g drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
    60 g roztopionego i zimnego masła
    1 jajko
    1-2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    60 g stopionego masła
    4-5 ząbków czosnku
    1 garść siekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.8 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw, by drożdże się spieniły. Do miski dodaj resztę składników i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Najłatwiej użyć miksera z hakiem. Miskę z ciastem przykryj i pozostaw do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.
  • Ciasto wywałkowane w prostokąt 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Nadzienie: do stopionego, ale przestudzonego masła dodaj sprasowany czosnek, natkę pietruszki, szczypior i dopraw solą i pieprzem.
  • Posmarowane pasy ciasta 3. Prostokąt pokrój na 3 pasy wzdłuż dłuższego boku. Jeden pas posmaruj nadzieniem i przykryj go następnym, ten również posmaruj masłem z ziołami i przykryj 3 pasem, który również posmaruj nadzieniem.
  • Układanie kwadratów ciasta w keksówce 4. Keksówkę o rozm. 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw ją pionowo.
  • Wyrośnięte ciasto na chlebek 5. Pasy pokrój w kwadraty, takie by się zmieściły do keksówki. W keksówce układaj kwadraty, zawsze smarowaną stroną do góry. Postaw formę poziomo i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Jeśli masz wrażenie, że keksówka jest zbyt duża to się nie martw, bo ciasto tak wyrośnie, że ją całkowicie wypełni.
  • Upieczony chlebek 6. Wyrośnięty chlebek włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pietruszka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować