Od razu się nim zachwyciłam, tym chlebkiemponieważ uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet same świeże drożdże:-P może dlatego, że miałam 2 dziadków piekarzy? Pewnie tak :)
Składniki:
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
400 g przesianej mąki tortowej
40 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
60 g roztopionym masłem
dodatkowo:
100 g cukru trzcinowego
ok. 60 g roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy i mieszamy w 3 łyżkach ciepłego
mleka z łyżką cukru i z 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut w
ciepłym miejscu pod przykryciem.Następnie do miski dodajemy resztę
mąki, mleka, jajka, zaczyn, resztę cukru, szczyptę soli oraz roztopione
masło. Mieszamy składniki. Odstawiamy pod przykryciem na około 1 h.
2.Następnie musimy rozwałkować ciasto na prostokąt. Smarujemy ciasto
masłem, posypujemy cynamonem, kardamonem. Ciasto kroimy na ok.
6-7 pasków (30 x 10 cm.) Układamy jeden pasek na drugim, kolejno
kroimy je w poprzek na 6-7 kawałków, które następnie wkładamy bokiem
keksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek
przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do
temperatury 180 stopni, chlebek pieczemy przez około 30 minut.
Komentarze