Odrywany chlebek z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Wyśmienity chlebek drożdżowy ze słodkim , wilgotnym musem śliwkowym . Możemy go odrywać lub kroić wedle uznania ja jednak wolę wersję z odrywaniem , tak smakuje najlepiej. Ciepły idealnie pasuje do jedzenia sam ,z miodem lub wiórkami prawdziwego masła.

Składniki:

  • Zaczyn:
    10 g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniej wody
    1/2 szklanki mąki pszennej
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki letniej wody
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajko
    Mus śliwowy:
    7 dużych słodkich śliwek ( ok.250-300g)
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    cynamon mielony
    żółtko do posmarowania chlebka
    masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Odrywany chlebek z musem śliwkowym 1. Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , wodę , olej oraz jajko.
    Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto.
    Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 
Odrywany chlebek z musem śliwkowym 2. Ciasto rozwałkowujemy podłużnie , wycinamy prostokąty , pozostawiam ponownie na pół h.
  • 
Odrywany chlebek z musem śliwkowym 3. Mus śliwkowy: Śliwki myjemy , osuszamy , pozbawiamy pestek , przekrawamy na mniejsze kawałki.
    W rondelku roztapiamy masło , przesmażamy śliwki a gdy lekko się rozpadną wsypujemy cukier , pozostawiamy na gazie do z karmelizowania się owoców.
    Mus miksujemy blenderem , pozostawiamy do ostudzenia.
  • 
Odrywany chlebek z musem śliwkowym 4. Wyrośnięte prostokąty przekrawamy ponownie na pół ,rozpłaszczamy delikatnie w dłoni , układamy je w keksówce jeden obok drugiego smarując powierzchnię każdego kawałka ciasta śliwkami.
  • 
Odrywany chlebek z musem śliwkowym 5. Wierzch pokrywamy roztrzepanym żółtkiem oraz obficie posypujemy mielonym cynamonem.
    Pieczemy 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować