odrywany chlebek ziołowo-serowy

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Chlebek ten jest przepyszny! Ciasto jest idealne do wyrabiania. Nie klei się do rąk i pięknie się wałkuje. Podczas pieczenia pięknie pachnie czosnkiem i ziołami :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • * ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 15g świeżych drożdży (lub 1 op-7g suchych)
    - 100g masła
    - 250ml mleka
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżeczka (płaska) soli
    * dodatkowo:
    - 100g roztopionego masła
    - czosnek granulowany
    - suszone oregano i suszona bazylia
    - ser żółty, mozzarella - wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek ziołowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawić, żeby ruszyły.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozpuszczone masło, mleko, jajka i zaczyn drożdżowy.
    Wyrabiać hakiem przez 10 minut.
  • 3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do podwojenia wielkości.
  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozpuszczonym masłem. Obsypać czosnkiem, oregano i bazylią. Posypać startym serem.
  • 5. Ciasto pokroić i na pasy, szerokości keksówki, w której będziemy piec chlebek. Następnie, każdy pas pokroić na kawałki i ułożyć pionowo w keksówce. Odstawić na 20 minut.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut.
    Podawać na ciepło.

Porady

* źródło przepisu: blog 'Gotowanie cieszy' z moimi modyfikacjami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować