Oko Cyklopa (Bycze Oko)

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Oko Cyklopa ciekawie wygląda, a przede wszystkim dobrze smakuje. W sam raz na śniadanko dla dzieci, jak i dorosłych:)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - kromka chleba: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - czosnek ząbki: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - ketchup: 0.5 łyżeczki

Oko cyklopa (bycze oko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oko cyklopa (Bycze oko) 1. Kromkę wydrążyć tak, aby pozostała sama skórka (może zostać trochę miąższu po bokach). Tak przygotowaną kromkę przyrumienić na patelni, ale bez tłuszczu. Natrzeć czosnkiem.
    Na patelni rozgrzać masło. Położyć na nim kromkę, w "wyskubany" otwór wbić jajko. Smażyć, aż białko się zetnie (czyli najprościej mówiąc, aż otrzymamy sadzone jajco w chlebie).
    Przełożyć ostrożnie na talerz. Posolić i popieprzyć, a ketchupem zrobić na środku czerwoną kropkę, która będzie udawała źrenicę ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy