Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonałe połączenia smaków. Latem rybę można przygotować na grillu.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone okonie,
    1 pomarańcza,
    100g migdałów,
    80g masła,
    sól,
    pieprz.

Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby dokładnie oczyszczamy z łusek, usuwamy płatwy i oczy. Okonia oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę kroimy w półplasterki. Ryby nacinamy na wierzchu. W każde nacięcie wkładamy kawałki pomarańczy. Migdały siekamy nożem. Połowę migdałów wkładamy do środka ryb.
  • 2. Ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i układamy na rybach oraz wkładamy do środka ryb. Okonie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypujemy ryby pozostałymi migdałami. Okonie podajemy z frytkami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy