Proste i szybkie danie dla tych, którzy nie mają czasu na pracochłonne obiady, a jednocześnie nie lubią rutyny w kuchni
40 min
Składniki:
200 g makaronu świderki (lub innego ulubionego, np. penne czy tagliatelle)
pół szklanki zielonych oliwek
opakowanie serka Almette o smaku bazyliowym
1 mała cebula
plaster chudego wędzonego boczku lub ulubionej wędliny
sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii
łyżka masła
Oliwkowe szaleństwo z dodatkeim almette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek lub wędlinę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni.
2.Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy ugotowany makaron i serek Almette, smażymy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając (około 2 minuty, aż serek pokryje cały makaron).
3.Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dodajemy boczek lub wędlinę. Wykładamy na talerze, dekoracyjnie układamy oliwki wokół makaronu.
Porady
Aby oliwki były ciepłe, można je dodać do makaronu na kilka minut przed zdjęciem z ognia.
Komentarze