Oliwkowe szaleństwo z dodatkeim Almette

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i szybkie danie dla tych, którzy nie mają czasu na pracochłonne obiady, a jednocześnie nie lubią rutyny w kuchni

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki (lub innego ulubionego, np. penne czy tagliatelle)
    pół szklanki zielonych oliwek
    opakowanie serka Almette o smaku bazyliowym
    1 mała cebula
    plaster chudego wędzonego boczku lub ulubionej wędliny
    sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii
    łyżka masła

Oliwkowe szaleństwo z dodatkeim almette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek lub wędlinę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni.
  • 2. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy ugotowany makaron i serek Almette, smażymy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając (około 2 minuty, aż serek pokryje cały makaron).
  • 3. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dodajemy boczek lub wędlinę. Wykładamy na talerze, dekoracyjnie układamy oliwki wokół makaronu.

Porady

Aby oliwki były ciepłe, można je dodać do makaronu na kilka minut przed zdjęciem z ognia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy