Lubię suszone pomidory. Tym razem polecam ich połączenie z ciastem drożdżowym, serem feta i oliwkami. Taka rolada stanowi pyszne śniadanko lub kolację.
Składniki:
Blaszka 12x36 cm
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 2/3 szklanki mleka,
• 4 łyżki oliwy z pomidorów,
• 5 dag drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka cukru,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• 2 jajka do ciasta.
• jajko do smarowania brzegów
Nadzienie:
• około 7 oliwek zielonych,
• Około 7 oliwek czarnych,
• 200 g suszonych pomidorów z oleju,
• Około 150 g sera feta
• Garść słonecznika
Oliwkowo- pomidorowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka podgrzewamy. Do letniego dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie podgrzewamy lekko drugą część mleka.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, mleko, mąkę, jajka, bazylię oraz olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Powinno odchodzić od rąk.
Wyrobione odstawiamy do podrośnięcia –podwojenia swojej objętości.
Między czasie przygotowujemy blaszkę oraz potrzebne składniki do środka rolady.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnice i wałkujemy je na prostokąt (powinien być on nieco dłuższy niż długość blaszki.
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowane składniki nadzienie.
3.Zawijamy delikatnie brzegi i zwijamy roladę.
4.Zwiniętą przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy ją miejscem łączenia ciasta do spodu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
5.NADZIENIE:
Oliwki kroimy w plasterki. Ser feta kroimy w kostkę . Pomidory kroimy w paseczki lub kostkę.
Tak przygotowane składniki wykładamy na rozwałkowane ciasto. Zwijamy roladę. Wierzch posypujemy słonecznikiem.
Komentarze