Oliwki w cieście francuskim

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Prosta,smaczna i efektowna przekąska do piwka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 słoik Oliwek nadziewanych bez pestek

    1 ciasto francuskie

    jajko

    patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Oliwki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oliwki w cieście francuskim 1. Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.
  • Oliwki w cieście francuskim 2. Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd..
  • Oliwki w cieście francuskim 3. Tak przygotowane szaszłyki położyć na blaszkę do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków pozwoli nam to utrzymać ładną formę i szaszłyki podczas pieczenia nie powykręcają się.
  • Oliwki w cieście francuskim 4. Całość posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać jako zimną przekąskę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować