Omdały Imam

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jedni twierdzą, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że tylko stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia dania :-)

  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - dymka: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - pomidory: 250 gramów
    - oliwa: 0.25 szklanki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - czarne oliwki: 50 gramów
    - gałka muszkatołowa: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - jogurt naturalny: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omdały imam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany dokładnie myjemy i gotujemy przez 5 minut na parze.
    Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki i podsmażamy oliwie z drobno posiekaną dymką. Jak cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  • 2. W tym czasie bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy dolewając sok z cytryny. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, cukru i pieprzu i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki.
  • Omdlały Imam w parowarze 3. Farsz przekładamy do bakłażanowych łódeczek, układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut.
    Przed podaniem polewamy jogurtem naturalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować