Omleciki z truskawkami

0 (0 ocen)

Taki deser zawsze kupujemy w cukierni, a bardzo prosto możemy go przygotować w domu.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    10 dag mąki tortowej
    dodatkowo:
    1/2 litra śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    10 dag truskawek
    2 śmietanfiksy

Omleciki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • omleciki z truskawkami 1. Jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesiana mąkę i delikatnie wymieszać.
    2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i kłaść na nich małe porcje ciasta formując kółka o średnicy około 12 cm.
  • omleciki z truskawkami 2. Piekarnik nagrzać do 170 st z termoobiegiem i wstawić obie blaszki na raz piec około 10 minut, zaraz po upieczeniu bardzo szybko zdejmować omlety z blaszki, ostrożnie zgiąć na pól formując łódeczki i zawijać je ostrożnie w ściereczkę, wystudzić.
  • omleciki z truskawkami 3. Truskawki zmiksować na mus, śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfiksami na koniec delikatnie połączyć z truskawkowym musem.
    Masę truskawkowa przełożyć do worka cukierniczego i napełnić nią powstałe z ciasta łódeczki
    po napełnieniu odstawić do lodówki do zastygnięcia przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy