Omlet w marokańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzeć na największych oczkach tarki. Bakłażana, suszone pomidory oraz pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. W miseczce rozkłócić jajka wraz z przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Kolendrę posiekać i dodać do jajek, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Wlać połowę jajek, na nich ułożyć warzywa i kurczaka. Na to wylać pozostałą część jajek. Przykryć pokrywką. Smażyć ok. 10 minut. Kiedy spód omleta i częściowo jego góra będą już ścięte, szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem, jednocześnie przytrzymując pokrywkę drugą ręką. W ten sposób góra omletu stanie się jego spodem. Omlet zsunąć z powrotem na patelnię, chwilę smażyć aż spód się zetnie. Gotowy omlet przełożyć na talerz, posypać posiekaną miętą.
Komentarze