OMLET W MAROKAŃSKIM STYLU

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny, orientalny, sycący.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    •6 jajek
    •1/2 małej cukinii
    •1/4 bakłażana
    •6 sztuk suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
    •1 gotowana pierś z kurczaka
    •garść świeżych listków kolendry
    •szczypta imbiru, kardamonu, kurkumy
    •1/4 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
    •1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
    •sól, pieprz
    •2 listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Omlet w marokańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na największych oczkach tarki. Bakłażana, suszone pomidory oraz pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. W miseczce rozkłócić jajka wraz z przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Kolendrę posiekać i dodać do jajek, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Wlać połowę jajek, na nich ułożyć warzywa i kurczaka. Na to wylać pozostałą część jajek. Przykryć pokrywką. Smażyć ok. 10 minut. Kiedy spód omleta i częściowo jego góra będą już ścięte, szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem, jednocześnie przytrzymując pokrywkę drugą ręką. W ten sposób góra omletu stanie się jego spodem. Omlet zsunąć z powrotem na patelnię, chwilę smażyć aż spód się zetnie. Gotowy omlet przełożyć na talerz, posypać posiekaną miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować