Omlet z brokułami i parówką

0 (0 ocen)

Pyszny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolacje. Przygotowanie omletu jest proste, a efekt zawsze jeden - pyszne danie.

Składniki:

  • 2 jajka
    1 parówka
    3-4 różyczki brokułu
    Garść startego żółtego sera
    1 łyżka mąki
    2-3 łyżki mleka
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

Omlet z brokułami i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokułu (może być mrożony) dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je na 1-2 minuty do wrzątku. Parówki kroimy w krążki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy brokuł i parówki.
    W miseczce widelcem dokładnie roztrzepujemy jajka, tak żeby miały jednolity kolor. Masę jajeczną doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Całość wylewamy na patelnię, łyżką rozkładamy równomiernie brokuły i parówki, jeśli skupiły się w jednym miejscu. Smażymy, aż spód będzie na tyle ścięty, że będzie można swobodnie przełożyć omlet na drugą stronę. Po odwróceniu omletu posypujemy żółtym serem i smażymy, pod przykryciem, chwilę z drugiej strony. Podajemy z pomidorem i bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy