Omlet z groszkiem

0 (0 ocen)

Omlet z groszkiem - pyszne śniadanie

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki mleka lub śmietanki 30% lub wody
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    łyżka masła

    3-6 łyżek zielonego groszku z puszki (w zależności ile lubimy) + trochę wody z groszku
    łyżeczka masła
    szczypta cukru
    pietruszka (nać) do dekoracji

Omlet z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka połączyć z mlekiem, śmietanką bądź wodą. Wymieszać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Delikatnie i krótko ubić. Rozgrzać patelnię. Dodać łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, wylać jajka. W trakcie smażenia lekko potrząsać patelnią. Omlety smażymy krótko, aby wewnętrzna strona była miękka i pulchna. Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Na połowę nakładamy nadzienie i przykrywamy. Ozdobić natką pietruszki.

    Groszek wraz z łyżką lub więcej zalewy przełożyć do rondelka. Podgrzać. Odsączyć z wody. Przełożyć ponownie do rondelka, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Lekko zasmażyć. Przełożyć jako nadzienie do omleta.

    Omlety robimy w proporcji 1:1. 1 jajo 1 łyżka mleka. 3 jaja 3 łyżki mleka. Zależy od wielkości patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy