Omlet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę płuczemy i drobno siekamy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety (można rozklepać), solimy i pieprzymy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Po usmażeniu doprawiamy solą i pieprzem.
Czarną dużą blachę z piekarnika smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy tłuszczem. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z odrobiną soli, dodać dwie łyżki majonezu, chwilę miksować. Na koniec dodać wcześniej potarty ser i wymieszać . Ciasto wylać na blachę, piec w nagrzanym do 180* C piekarniku 15 minut. Na upieczone ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika rozkładamy kotlety, następnie usmażone pieczarki i posiekaną pietruszkę. Zwijamy wzdłuż roladę. Zwinięte ciasto owinąć w papier, ten który wcześniej wykorzystaliśmy wcześniej. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczoną roladę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu usuwamy papier i kroimy na jedno centymetrowe plastry, układamy na półmisku. Podajemy z sosem czosnkowym. Do zrobienia sosu czosnkowego użyłam trzy opakowania sosu sałatkowego czosnkowego, kubek jogurtu naturalnego i łyżkę majonezu, wszystko razem wymieszałam. Sos przed podaniem schłodzić w lodówce. Życzę smacznego.
Komentarze