Omlet z krewetkami

4.49 (152 ocen)

  • 5 min

Przepis ten ma dużo białka a to oznacza dobre spalanie tłuszczu oraz to że nasyci nas na dłużej niż węglowodanowe śniadanie :)

  • 5 min

Składniki:

  • 2 -3 jajka
    1 łyżka pokrojonego szczypiorku
    70-100 g obranych i ugotowanych krewetek ( mogą być mrożone)
    ½ łyżeczki oleju rzepakowego
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    tymianek
    pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Omlet z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożone krewetki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić.
    Do osobnej miski wrzucić 2-3 jajka i dobrze je roztrzepać.
    Doprawić sola morską ,tymiankiem i pieprzem cayenne . Dodać szczypiorek.
    Odcedzić krewetki przez sitko, położyć je na ręczniku papierowym aby odsączyć z nich jak najwięcej wody
    Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go pędzelkiem albo ręcznikiem papierowym.
    Ustawić na średni ogień i wlać jajka.
    Jak jajka zaczną się troszkę ścinać , to należy delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki trochę poskrobać dno aby te nie ścięte jajka szybciej się ścięły. Zrób to 5 lub 6 razy.
    Jak jajka będą już w połowie ścięte , to połóż na samą górę krewetki
    Dopieprz im jeszcze :)
    Przykryj przykrywką i poczekaj aż się całkowicie te jajka zetną :)
    Gotowe :)
    Pyszne a nawet bardzo jeszcze bardziej smaczne :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować