6 jajek
papryka
dwie duże pieczarki
4 plastry pomidora
2 cebule dymki
10 dag zielonego groszku mrożonego lub z puszki
10 dag szynki
5 dag startego sera
3 łyżki oliwy
3 łyżki kwaśnej śmietany
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Omlet z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dymkę posiekaj.
Paprykę i szynkę pokrój w kostkę.Pieczarki w talarki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż 5 minut.
Dodaj szynkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę.
Dopraw solą i pieprzem.
Roztrzep widelcem i wlej do warzyw.
Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała.
Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu.
Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła.
Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, połóż plastry pomidora i posyp wierzch serem.
Komentarze