Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie jak i na kolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów.
Składniki:
Omlet:
4 jajka
100 g sera żółtego np. Ementaler
pieprz
sól
olej do smażenia
Pasta z pomidorów:
3 - 4 pomidory
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
sól
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Grzanki:
2 -3 kromki pieczywa tostowego
1.Przygotowanie pasty z pomidorów:
Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku.
2.Wykonanie grzanek:
Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący.
3.Wykonanie omletu:
Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać, Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż ser żółty topi się. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową.
Komentarze