Omlet z serem

0 (0 ocen)

Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie jak i na kolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów.

Składniki:

  • Omlet:
    4 jajka
    100 g sera żółtego np. Ementaler
    pieprz
    sól
    olej do smażenia
    Pasta z pomidorów:
    3 - 4 pomidory
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 łyżeczki cukru
    pieprz
    sól
    1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
    Grzanki:
    2 -3 kromki pieczywa tostowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Grzanki Pasty

Omlet z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pasty z pomidorów:
    Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku.
  • 2. Wykonanie grzanek:
    Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący.
  • 3. Wykonanie omletu:
    Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać, Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż ser żółty topi się. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować