Omlet z Truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Czyli biszkopt z patelni :) Sama słodycz.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 jajka
    5 kropel aromatu waniliowego
    1 łyżeczka cukru
    2,5 łyżki mąki kukurydzianej
    5 truskawek
    100 ml śmietany kremówki
    2 łyżki prawdziwego masła
    1 łyżka cukru pudru
    czekolada deserowa w tubce

Omlet z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
    Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Powoli łączymy żółtka z białkami i mąką kukurydzianą.
  • Smażymy 2. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wlewamy masę (średnica patelni 26 cm). Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 4-5 minut i za pomocą talerza i patelni przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze minutę.
  • układamy owoce 3. Śmietanę ubijamy. Smarujemy nią jedną połówkę omletu i układamy na niej truskawki. Składamy omlet wpół. Polewamy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy