Omlet ziemniaczany à la tortilla

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis na tortille rodem z Hiszpanii dostałam od Katalończyka, które zaprosił mnie na kolację. Chciałam poznać smak Katalonii. Na stole zagościł ... omlet ziemniaczny - danie proste i przesmaczne.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    7 jajek
    2 małe cebule
    15 ml oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Omlet ziemniaczany à la tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw płuczemy ziemniaki i cebulę, a następnie kroimy je(ziemniaki w plasterki, a cebulę w kostkę). Nalewamy na patelnią oliwę, rozgrzewamy ją delikatnie i podsmażamy cebulę. Później dokładamy do niej ziemniaki i smażymy je z obu stron, ale tak, żeby się lekko zarumieniły. W misce mieszamy jajka, które doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Przekładamy przyrumienione ziemniaki oraz cebulę do miski z jajkami i razem wszystko mieszamy, a potem smażymy. Nasz omlet ziemniaczany à la tortilla jest gotowy, gdy uzyska złocisty kolor. Możemy go udekorować pomidorkiem koktajlowym, a jeśli mamy ochotę na jakieś dodatki to szczególnie polecam dodać przed smażeniem: szynkę, kukurydzę, pomidory lub groszek, bo z nimi smakuje najlepiej.
    Qué aproveche!(Smacznego!).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować