Przepis na tortille rodem z Hiszpanii dostałam od Katalończyka, które zaprosił mnie na kolację. Chciałam poznać smak Katalonii. Na stole zagościł ... omlet ziemniaczny - danie proste i przesmaczne.
10 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
7 jajek
2 małe cebule
15 ml oliwy
sól, pieprz
Omlet ziemniaczany à la tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw płuczemy ziemniaki i cebulę, a następnie kroimy je(ziemniaki w plasterki, a cebulę w kostkę). Nalewamy na patelnią oliwę, rozgrzewamy ją delikatnie i podsmażamy cebulę. Później dokładamy do niej ziemniaki i smażymy je z obu stron, ale tak, żeby się lekko zarumieniły. W misce mieszamy jajka, które doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Przekładamy przyrumienione ziemniaki oraz cebulę do miski z jajkami i razem wszystko mieszamy, a potem smażymy. Nasz omlet ziemniaczany à la tortilla jest gotowy, gdy uzyska złocisty kolor. Możemy go udekorować pomidorkiem koktajlowym, a jeśli mamy ochotę na jakieś dodatki to szczególnie polecam dodać przed smażeniem: szynkę, kukurydzę, pomidory lub groszek, bo z nimi smakuje najlepiej.
Qué aproveche!(Smacznego!).
Komentarze