Omlet cukiniowy z serem i borówkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

cukinia na śniadanie

  • 15 min

Składniki:

  • kawałek cukinii ok 300 g
    3 łyżki mąki
    1/4 kostki sera białego
    1 mała cukinia wielkości ogórka
    1 jajko
    sól
    pieprz ziołowy
    szczypta proszku do pieczenia
    natka pietruszki świeża
    bazylia świeża
    majeranek świeży
    olej do smażenia
    konfitura z borówek

Omlet cukiniowy z serem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet cukiniowy z serem i borówkami 1. Małą cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki przy pomocy obieraka do warzyw.
    Cukinię pozostałą zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać rozgnieciony widelcem ser, jajko i przyprawy oraz posiekaną zieleninę i proszek do pieczenia. Wymieszać energicznie rozgrzewając jednocześnie patelnię z niewielką ilością oleju. Wyłożyć na patelnię ciasto cukiniowe, rozklepać równomiernie i na wierzchu ułożyć młodą cukinkę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć spód na średnim ogniu , następnie omlet odwrócić i usmażyć drugą stronę. Ostrożnie wyłożyć na talerz obracając spodem do góry tak by plasterki były na górze omletu.
    Podawać z konfiturą z borówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy