Omlet na zimno na mleku kokosowym

4.5 (161 ocen)

  • 35 min

Ciekawa alternatywa dla klasycznego omletu

  • 35 min

Składniki:

  • 2 - 3 PORCJE
    3 jajka
    200ml mleka kokosowego
    1/2 szkl. cukru trzcinowego
    szczypta soli
    masło lub margaryna do smarowania formy
    do podania: płatki migdałów, skórka limonki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlet na zimno na mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, po czym dodajemy stopniowo mleko kokosowe. Miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Często mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 15 minut).
  • 2. Blachę do pieczenia (25x11) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem lub margaryną. Wlewamy naszą masę i pieczemy 20 -25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy omlet na deskę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu!) i wrzucamy płatki migdałów. Prażymy kilka minut, uważając żeby nie przypalić.
  • 4. Wystudzony omlet kroimy na dwie lub trzy równe części, posypujemy migdałami i startą skórką z limonki i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować