Omlet na jabłkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Nie ma to jak zacząć dzień takim pysznym omletem, od razu przybywa sił.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 średnie jabłka
    3 łyżki wody
    1 łyżka masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18 %
    4 łyżki mąki pszennej
    3 jajka

Omlet na jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prażone jabłka 1. Jabłka kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, podlewamy wodą i słodzimy 2 łyżkami cukru, dusimy około 5 minut.
  • wylane ciasto na jabłka 2. Ubijamy 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy śmietanę żółtka i mąkę, delikatnie łączymy. Na jabłka, w których powinien być sok, wlewamy nasze ciasto, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy około 5-10 minut. Sprawdzamy poruszając patelnią czy ciasto jest upieczone.
    Gotowego omleta przewracamy na talerz.

Porady

Możemy polać jakimś słodkim sosem ale nam najlepiej smakuje taki bez dodatkowych ulepszeń.

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy