Omlet podwójnie jajeczny

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Omlet to moje ulubione danie śniadaniowe

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajko gotowane: 1 sztuka
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - filiżanka mleka: 1 sztuka
    - skrobia kukurydziana: 2 łyżeczki
    - cebulka ze szczypiorkiem: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryczka Snack Peppers: 0.5 sztuki
    - olej: 1 łyżeczka

Omlet podwójnie jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet podwójnie jajeczny 1. Jajko ugotowane obrać z łupinki i pokroić w krążki. Do miseczki wlać małą filiżankę mleka, dodać 2 łyżeczki skrobi, wymieszać za pomocą trzepaczki. Wbić 1 jajko, doprawić solą i pieprzem, ubijać intensywnie by wtłoczyć powietrze do masy jajecznej. Szczypiorek z cebulką pokroić w plasterki i dodać do masy, krótko wymieszać.
  • Omlet podwójnie jajeczny 2. Na patelni do naleśników rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, wylać na patelnię jajeczną masę, układać krążki jajek, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, tak by spód się zarumienił a wierzchnia masa się ścięła.
  • Omlet podwójnie jajeczny 3. Gdy omlet jest gotowy posypać go startą połówką papryczki Snack Peppers, oraz doprawić solą i pieprzem. Omlet za pomocą łopatki zsunąć na duży talerz i zjeść ze smakiem:)

Komentarze

Podobne przepisy