Omlety biszkoptowe z serkiem mascarpone i nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z kilkoma kroplami cytryny i cukrem pudrem. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Porcjami wlewaj biszkopt tworząc kółka ( z tej porcji wyszło mi 4 omlety średniej wielkości).
2.Piecz ok 7 min w temp. 180*C. Upieczone i gorące omlety wykładaj na zwilżoną ściereczkę, złóż na pół, pozostaw do wystudzenia.
3.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Masę włóż do rękawa cukierniczego. Nektarynki umyj, osusz, przekrój, usuń pestki, pokrój w plasterki.
4.Omlety wyciągnij ze ścierki.Na jedną połówkę omleta nałóż bitą śmietanę, poukładaj nektarynki, złóż na pół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej omleta. Smacznego!
Komentarze