Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło.
15 min
Składniki:
duży oscypek
2-3 łyżeczki miodu naturalnego
łyżka oleju
papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki
Oscypek marynowany w miodzie i chilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oscypek kroimy na plastry o grubości około 2cm. Miód mieszamy z oliwą drobno posiekaną papryczka chilli. Marynujemy przynajmniej przez 1h a najlepiej przez cała noc.
Plastry oscypka wyciągamy z marynaty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż ser będzie gorący i miękki.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy.
Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów.
Komentarze