Oscypek marynowany w miodzie i chilii

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło.

  • 15 min

Składniki:

  • duży oscypek
    2-3 łyżeczki miodu naturalnego
    łyżka oleju
    papryczka chilii świeża lub płatki suszonej papryczki

    250g pomidorków cherry
    oliwa z oliwek
    sól, czarny pieprz
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Oscypek marynowany w miodzie i chilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oscypek kroimy na plastry o grubości około 2cm. Miód mieszamy z oliwą drobno posiekaną papryczka chilli. Marynujemy przynajmniej przez 1h a najlepiej przez cała noc.
    Plastry oscypka wyciągamy z marynaty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 160 stopniach C przez około 8 minut aż ser będzie gorący i miękki.
    W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Pomidorki myjemy i rozkrawamy na pól. Skrapiamy oliwa z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy garść świeżych listków bazylii. Mieszamy.
    Gorący ser przekładamy na talerze. Serwujemy z dodatkiem sałatki z pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek Sery Ser owczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować